Rengör och underhåll din diskmaskin på ett smart sätt

Rengör och underhåll din diskmaskin på ett smart sätt

Diskmaskinen är en fantastisk uppfinning som hjälper dig i vardagen. Lär dig hur man underhåller det på rätt sätt och få bukt på vanliga problem.

En diskmaskin ska hålla länge, den är gjort för det. Men då behöver den också skötas på ett bra sätt. Oftast handlar det om att investera ganska lite tid för att få den fräshc igen.

Olika typer av rengöringar för diskmaskinen

Allt handlar om hur du använder din diskmaskin, är du en familj så kanske du kör den en gång per dag. Är ni färre i hushållet så blir det oftast mindre antal gånger per vecka. Sköljer ni av det grövsta under kranen eller stoppar ni in ganska mycket disk med en hel del rester kvar.

Lilla rengöringen

Den här rengöringen av diskmaskinen så behöver du köra den en gång. Om du kan göra den ca en gång i månaden så är det perfekt!

1. Ta upp allt från filtret i diskmaskinen.
2. Använd en specialtablett för avkalkning
3. Kör ett långt program med tom diskmaskin

Stora rengöringen

Den rengöringen av diskmaskinen bör du göra ca en gång i kvartalet för att hålla din maskin i bra skick. Den tar ca 1 timme att göra + en körning med ett program.

1. Ta ut lösa delar från diskmaskinen. Bestickskorg, spolararmar etc.
2. Använd en liten borste t.ex en tandborste. Skrubba rent, använd en lösning med bikarbonat och ättika för att verkligen rengöra på djupet.
3. Ta ut filter häll ner lite av blandning av bikarbonat och vinäger. Du kan även hälla över lite bikarbonat över bottenplattan. Hjälper till att ta bort svårare fläckar.
4. Kör maskinen på ett kort program
5. Lägg i en tablett som är anpassad för avkalkning-
6. Kör ytterligare ett kort program

Nu borde du ha en riktigt fin diskmaskin som även bör lukta riktigt behagligt.

Hur får man bort dålig lukt från diskmaskinen

Dålig lukt i en diskmaskin är vanligt. Betyder inte att det är ostädat i diskmaskinen. Det finns snabba metoder som brukar få bukt med den illaluktande diskmaskinen.

1. En specialtablett för diskmaskinen. Kör den med tom diskmaskin på ett kort program.

2. Ättika är ett litet mirakelmedel när man städar. Blanda ut med bikarbonat och du har en lösning på dina illaluktande problem. Kör en dl blandat med 2 tsk bikarbonat. Blanda häll i botten på diskmaskinen.

En sak som man oftast glömmer är att rengöra gummilisterna på diskmaskinen. Rengör de noggrant, du kanske märker att något har fastnat.

Sedan är det alltid bra att göra lite grovsköljning av disken och att köra diskmaskinen ganska ofta. Disk som står i några dagar kommer inte lukta gott….

Hur ofta ska man rengöra diskmaskinen?

Vi har nämnt det tidigare i texten. Ta för vana att göra rent diskmaskinen en gång i kvartalet. Vår, sommar, höst och vinter kan du tänka på för att påminna dig om när det är dags. Alla använder diskmaskinen på olika sätt och behöver anpassa sin rengöring efter det. Luktar det t.ex illa men är rent i diskmaskinen så bör man rengöra mot den dåliga lukten, men inte städa rent hela diskmaskinen.

Få bort kalkavlagringar

Kalkavlagringar är ganska trist. Du kan antingen köra en blandning av bikarbonat och vinäger och sedan ett kort program. Uppkommer avlagringarna frekvent så bör du kolla ditt kvalitén på ditt vatten. Är det hårt så bildas det ofta kalkavlagringar, är det riktigt hårt så kan det t.o.m leda till att det blir rostigt i diskmaskinen.

Tips för att inte behöva rengöra diskmaskinen så ofta

1. Skrapa alltid bort matrester från tallriken. Om du har tid så grovskölj.

2. Lägg in saker där de logistik tillhör i diskmaskinen. Bestick som inte finns i bestickkorgen kommer att skapa problem.

3. Packa inte disken för hårt…yes mer vanligt än man tror. Det är inte tetris som ni spelar när ni stoppar in disken. Ha luft runtomkring och saker om inte ligger an annan disk.

4. Använd riktigt varmt vatten. Det här är ett vanligt problem att vatnnet inte är tillräckligt varmt.

5. Kolla upp vilket typ av vatten du har, hårt vatten brukar skapa problem på fler ställen än i diskmaskinen. Det finns ganska fina lösningar på att ni har ett problematiskt typ av vatten.