Rengör köksfläkten – det lättaste sättet

Rengör köksfläkten – det lättaste sättet

En ren spisfläkt ger många fördelar i din bostad. Det är inte svårt att rengöra en köksfläkt och tar inte speciellt lång tid. Såhär gör du.

Är det obligatoriskt att rengöra köksfläkten?

Först ska vi bara ta en liten koll på vad som egentligen gäller. En del tror det är obligatoriskt att rengöra köksfläkten men det är inte sant (även om det är bra). Köksfläkten brukar finnas intill en större ventilationskanal. Denna kanalen hade kommun förrut ansvaret för att komma och sota. Men efter 2004 är det inte längre lagkrav på det. Så det är fastighetsägaren som är ansvarig.

Hur ofta behöver jag rengöra köksfläkten?

Här finns inte heller några krav och olika från hushåll till hushåll. Köksfläkten bör man kolla till några gånger per år. Finns det mycket smuts och framförallt fett så bör man rengöra köksfläkten.

Du vinner på en rengjord köksfläkt

Det finns ett antal saker som du kommer tjäna på att ha en fräsch köksfläkt.

– Ingrodda köksfläktar luktar illa så fort du sätter på fläkten. Du kommer direkt känna en bättre doft i köket.

– Brandfaran minskar drastiskt med en rengjord köksfläkt. Visste du att en vanligt brandorsak i bostäder är att fettet i köksfläkten tar eld? Det beror på att fettet smälter i ventilationen och droppar ner i stekpannan.

Bikarbonat och ättika är hemligheten

Det är som sagt enkelt att rengöra en köksfläkt. Du har säkert de magiska ingredienserna hemma redan. Så du behöver inte köpa dyra rengöringsmedel för att få det skinande rent.

Allt du behöver för din köksfläkt är bikarbonat och ättika. Några använder även vanligt diskmedel som en extra hemlig ingrediens.

Såhär gör du för att rengöra köksfläkten

1. Koka upp vatten, ättika, diskmedel och bikarbonat i en kastrull.

2. Ta ut filtret till köksfläkten och lägg ner i kastrullen.

3. Låt blandning stå i ca 1 timme för bästa effekt

4. Ta up köksfiltret och skölj i rinnande vatten

5. Låt filtret torka

6. Sätt tillbaka filtret i köksfläkten

Bikarbonat och ättika kan skada ytan på aluminiumfläktar så var noga med att skölja av kökfiltret samt torka, innan ni sätter in det i igen.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved. Made by Mailsnap