10 sätt att rengöra och bli kvitt obehagliga lukter

10 sätt att rengöra och bli kvitt obehagliga lukter

Obehagliga odörer kan gå en på nerverna vare sig det handlar om lukt av sopor, lukt av husdjur, eller helt enkelt lukten av mögel. Doftsprayer kan hjälpa men det bästa är ändå att rengöra det som orsakar den obehagliga lukten. Rengör området som orsakar besvären först, annars kommer du aldrig komma åt och behandla lukten utan endast maskera besvären. Innan du blir frustrerad eller anlitar en dyr städfirma för att lösa problemet, kan du själv ta flera steg för att behandla orsaken till lukten.

I många hem kommer obehagliga lukter från köket, tvätten, husdjur, smutsiga mattor, badrum och sopor. I de flesta fall kan dessa lukter åtgärdas med dessa enkla tips.

1. Bli kvitt dålig lukt

Använd din näsa för att avgöra var den obehagliga lukten kommer från. När du lokaliserat platsen eller objektet som orsakar lukten, tvätta området med tvål och varmt vatten, tillsammans med ett antibakteriellt rengöringsmedel, tvättmedel eller diskmedel. När du tvättat, fyll en skål med hälften vatten och hälften vit vinäger och behandla området du just tvättat för att desinficera det. När området är helt rent, öppna då fönstren och vädra ur rummet ordentligt. Notera att vissa områden inte bör komma i kontakt med vinäger så som marmor och ytor av natursten. Vinäger är surt och kan fläcka och göra ytan matt. Du kan avsluta rengöringen genom att tillsätta en doft som ger en härlig hemtrevlig känsla. Ta två matskedar kanel och några apelsinskal och låt dessa sjuda på svag värme i en dryg liter vatten. Detta gör att den fräscha doften sprids i hela ditt hem.

2. Bli kvitt lukt av rök

Röklukt kan vara svår att bli av med beroende på hur länge utrymmet eller ytan utsatts för röken och materialets absorptionsförmåga. Att öppna ett fönster och vädra ur är förstås första steget.

För allmän uppfräschning:

Sprid lite bikarbonat över tapeter och låt det sitta över natten, dammsug sedan på morgonen.
Fyll nylonstrumpor med kattsand för att suga upp dofterna. Placera strumporna på ställen där de inte syns, som bakom möbler eller i hörn.
Djuprengöring med ammoniak och vatten
Om röklukten är riktigt ingrodd krävs ofta en djupare rengöring av mattor, möbler och väggar. Tjära och nikotin fastnar på ytor som väggar och i textilier.

För att rengöra och fräscha upp väggar och skåp, använd ammoniak som inte löddrar (vanlig ammoniak).

Blanda tre deciliter ammoniak med fyra liter varmt vatten i en hink. Lägg ut handdukar eller gamla lakan (beroende på utrymmet du städar) för att suga upp överflödig vätska och hålla golvet rent.

Ammoniak kan brännas om du får det i ögonen varför det är en god idé att använda glasögon eller ögonskydd samt handskar under användningen. Ammoniak luktar starkt så öppna ett fönster innan du städar stora ytor.

Du kan även behöva tvätta draperier, möbler och mattor.

För din sinnesro – be rökare röka utomhus!

3. Bli kvitt lukt av husdjurens urin

Om du kan känna lukten av urin men inte hittar var det kommer från genom att använda näsan kan du behöva använda dig av UVA-ljus (ultraviolett ljus). Kroppsvätskor och vissa vitaminer innehåller fosfor. Ultraviolett ljus får fosfor att lysa upp.

Släck ned och stäng gardinerna för att få rummet så mörkt som bara möjligt. Lys med det ultravioletta ljuset över mattor och möbler för att se biologiskt material lysa upp där ditt husdjur har kissat.

Att rengöra urinfläckar
Använd först pappershanddukar för att suga upp så mycket vätska som möjligt. Gnugga inte, då kan du sprida fläcken.
Applicera ganska rikligt av en blandning av 50/50 vatten och vit vinäger. (Blötlägg dock inte ytan helt.) Låt blandningen sitta i några minuter och använd sedan rena handdukar eller mer pappershanddukar för att suga upp vätskan.

Täck ytan med en ren handduk tills allt torkat för att hålla undan smutsiga fötter, husdjur eller barn från området.
Om det finns någon lukt kvar efter rengöringen, sprid då rikligt med bikarbonat på stället och jobba in i mattan eller möbeln med fingrarna. Låt detta sitta i flera timmar och dammsug sedan.
Som redan nämnt vad gäller att ta bort röklukt, är ammoniak utmärkt för att ta bort vissa lukter, men använd det inte för att rengöra fläckar av urin. Ditt husdjurs urin bryts ner till samma ämnen som ammoniak. Om du rengör med ammoniak kan ditt husdjur komma tillbaka för att kissa på samma ställe om och om igen!

4. Bli kvitt lukt i mattor

Varför luktar din matta illa?

Om du har husdjur kan det hända att det sker olyckor på mattan vilket vi pratade om ovan. Dina husdjur kan även ta med sig in smuts och annat skräp utifrån som fastnar i mattan.
Andra orsaker till att din matta luktar illa kan vara mat eller dryck som spillts och inte rengjorts tillräckligt noga.
Det är även möjligt att din matta helt enkelt börjar lukta illa om den är mycket gammal.
Fibrer i mattor kan lukta illa länge om de inte rengörs. Det första du kan göra är förstås som vanligt att vädra ur och dammsuga mattan ordentligt. Att vädra ur är ett gott första steg som i många fall hjälper mot flera lukter.

Att dammsuga med jämna mellanrum är självklart nödvändigt. Glöm inte att byta dammsugarpåse när denna är full, då gamla dammsugarpåsar också kan orsaka lukt. Om du har en dammsugare som inte kräver påse, rengör då facket för dammet ofta.

Vilka andra alternativ finns när det kommer till rengöring av illaluktande mattor?

Bikarbonat. Med bikarbonat slipper du fläckar och obehagliga lukter. Bikarbonat är rent, säkert, och förvånansvärt effektivt när det kommer till att behandla illaluktande miljöer. Sprid bikarbonat över mattan och ta sedan en kvast eller liknande och jobba in bikarbonatet i mattan. Låt detta sitta i flera timmar, över natten, eller till och med i ett par dagar om möjligt. Dammsug noggrant. Upprepa proceduren vid behov.
Vit vinäger och vatten. Vanlig vinäger och vatten är ett annat sätt att behandla lukter som kommer från mindre fläckar på din matta. Följ steg två till fyra som beskrivs under hur du får bort lukt av ditt husdjurs kiss.
Om mattan inte dammsugits regelbundet och fläckar suttit länge kan det vara dags att anställa en professionell städfirma eller att byta ut mattorna mot nya.

5. Bli kvitt lukter i kylskåpet

När det handlar om illaluktande kylskåp kan det vara så enkelt att åtgärda detta som att slänga gammal mat som luktar illa. Med det sagt – om den gamla eller utgångna produkten eller rester inte städats ur kylskåpet på länge kan det vara nödvändigt att tömma kylskåpet och rengöra det grundligt.

En lösning för rengöringen
Blanda drygt en liter varmt vatten med en halv deciliter bikarbonat.
Efter att du slängt produkterna som blivit gamla, ta ur resten av maten och skrubba kylskåpets sidor, hyllor och luckor. Torka av dessa när du är färdig. Fyll kylskåpet igen och lämna en öppen burk bikarbonat i ditt rena kylskåp. Genom att göra detta kommer du försäkra dig om att lukten försvinner.

Förhindra att lukten kommer tillbaka
Här är några saker du kan göra för att hålla otrevliga lukter borta.

  • Torka upp det som spills på en gång.
  • Stäng noga de rester som sparas och kasta dem efter några dagar.
  • Se till att temperaturen är tillräckligt kall för att hålla maten från att förstöras snabbare än förväntat.

6. Bli kvitt lukt från handfat

Handfat i våra hem används ofta många gånger om dagen. Det är inte konstigt att de kan börja lukta illa. Med kroppsoljor, tandkräm, tvål och annat som sköljs ner i handfaten kan de lätt börja lukta skumt. Nedan beskriver vi några saker som kan orsaka lukter och hur du blir kvitt dessa.

Att ta bort hår ur handfatets avlopp
Ta ur bottenventilen och använd ett redskap för borttagning av hår som fastnat i avlopp eller använd en klädhängare i metall som gjorts rakare med en krok i änden.

Att rengöra vattenlåset
Vattenlåset kan börja lukta illa genom att fetter, tvålrester och annan smuts samlas där. För att rengöra den, stäng av vattnet och ta bort allt under handfatet innan du:

Placera en handduk eller hink under vattenlåset
Ta ett par tänger och lossa muttrarna på båda sidor av vattenlåset.
Rengör insidan av vattenlåset genom att dra en trasa genom den tills den är helt ren.
Skruva i vattenlåset igen.

7. Illaluktande avfallskvarnar

Det är lätt att en avfallskvarn där sopor passerar börjar lukta illa. Tursamt nog är denna lukt enkel att behandla. Det första du bör veta är att inte låta varmvatten rinna medan du använder kvarnen. Varmvatten får fetter att smälta, samlas, och kan göra att ditt avloppsrör blir igensatt. Använd endast kallvatten när du har avfallskvarnen på.

För att åtgärda en stinkande avfallskvarn:

Håll den ren. De flesta av oss sköljer av vår disk innan vi placerar den i diskmaskinen, så när du har sköljt av matresterna och är redo att använda avfallskvarnen, spruta då lite diskmedel ner i kvarnen och låt den gå en extra minut för att bli så ren som möjligt.
Låt kallvattnet rinna konstant medan du använder avfallskvarnen.

Skölj inte ner fetter i avloppet.

Att avsluta genom att låta några citronskal sköljas ner i avfallskvarnen kan hålla avloppets lukt fräsch och ren.
Frys vit vinäger i en form för isbitar och använd dessa i avfallskvarnen istället för iskuber av vatten. Detta kommer att begränsa tillväxten av bakterier och kan även lösa upp bitar av matrester som fastnat.
Häll bikarbonat i avloppet och låt det sitta några timmar innan vatten hälls i avloppet.
Mycket illaluktande avfallskvarnar kan behandlas genom att fyra matskedar Borax hälls i avloppet och tillåts sitta i en timme. Skölj sedan med hett vatten.
När du rengör kökshon bör du inte glömma att rengöra stoppskyddet av plast. Undersidan kan bli fet och en borste för t.ex. flaskor kan användas för denna rengöring. Undvik alltid att stoppa händerna i ett avlopp med avfallskvarn.

8. Att rengöra illaluktande disksvampar

För att bli kvitt lukt från illaluktande disksvampar kan du köra dessa i tvättmaskinen eller i diskmaskinen på topphyllan för bestick. Du kan även blötlägga dem i fyra liter vatten och två deciliter blekmedel. Detta hjälper både för att bli av med lukter och bakterier. Kökssvampar bör bytas ofta oberoende av hur väl du tror att du steriliserar dem.

Man kan även använda en trasa för disken som kan slängas i korgen för smutstvätt efter varje dags användning.

9. Bli kvitt lukt från diskmaskiner

Man kan tro att ens diskmaskin rengör sig själv om den används på en daglig, eller nära daglig basis. Detta stämmer tyvärr inte. Diskmaskiner bör även de rengöras. Här är några åtgärder du kan ta för att förhindra att dålig lukt uppstår i din diskmaskin:

Var noga med att skrapa eller skölja av alla matrester från disken innan den placeras i maskinen. Annars kan matrester fastna i diskmaskinen.
Rengör då och då kring locken på diskmaskinens insida. Använd en droppe flytande diskmedel blandat med varmvatten.

Rengör diskmaskinens vattenlås.
Fyll en kaffekopp med vanlig vit vinäger och placera denna i den övre hyllan i diskmaskinen. Kör sedan ett vanligt program med varmvatten.
Sprid bikarbonat i botten på diskmaskinen och kör ett vanligt program med varmvatten.

10. Bli kvitt lukt från toaletter

Om du vill bli av med lukter från toalettstolen bör du först och främst rengöra denna regelbundet. När du rengör, var noga med att du inte endast rengör vasen utan rengör även toalettens utsida, runt och under hela tanken, samt golvet runt toaletten. Du kan även tillsätta två deciliter blekmedel till vattnet i toalettstolen och låta detta sitta medan du rengör resten av rummet, tills du avslutar rengöringen med insidan av toalettstolen.

Ett annat ställe där obehagliga lukter kan uppstå är gummimanschetten. Denna kan brytas ned med tiden och kan behöva bytas ut. Om du inte är bekväm med att göra detta själv, ring en professionell rörmokare.

Du kan på ett säkert sätt behandla alla sorters lukter från hemmet, inklusive lukter från disksvampar, matlagning och husdjur med dessa tips. På detta sätt besparar du dig inte bara en massa huvudvärk utan du kommer även bli uppskattad bland alla som kommer på besök och får uppleva ditt väldoftande hem!

Leave a comment