22 smarta sätt att rengöra med bikarbonat

22 smarta sätt att rengöra med bikarbonat

Ha en burk med bikarbonat i varje rum i ditt hem. Förutom att vara en populär ingrediens i mormors kakrecept är bikarbonat även en utmärkt produkt för att rengöra och fräscha upp en mängd ytor och objekt i ditt hem. Det är en supereffektiv och milt peelande produkt som även behandlar dålig lukt på ett naturligt sätt, vilket gör den användbar vid många akuta städkriser.

1. Få bort fläckar från behållare av plast

Matrester som sparas tenderar att lämna fläckar. För att fräscha upp dina behållare kan du prova att tvätta dem med en svamp med lite bikarbonat. Eller bli av med svåra fläckar genom att lägga dem i blöt i en bladning av fyra matskedar bikarbonat och en liter varmt vatten. Om det inte fungerar är det kanske dags för nya behållare.

2. Fräscha upp en kyl som luktar illa

Oroa dig inte för att gårdagens lax kommer få ditt kylskåp att lukta illa i månader framöver. Bikarbonat suger upp starka lukter från livsmedel så att de inte sprider och sätter smak även på andra livsmedel i kylen.

3. Rengör frukt och grönt som köpts i butik

Bikarbonat blandat med vatten kan rengöra smuts och den vaxliknande ytan som många livsmedel i affären har.

4. Rengör ytor i köket

Nästan varje smutsfläck i ditt kök kan behandlas med bikarbonat. Blanda det med vatten för att rengöra bänkar och vaskar i rostfritt stål, mikrovågsugnar, köksfläktar och köksredskap.

5. Rengör de särskilt feta stekpannorna och disken på djupet

Bli av med riktigt intorkade fläckar genom att blanda diskvattnet med en gnutta bikarbonat. ”Lägg disken i blöt i varmt vatten och använd dig sedan av skrubbande bikarbonat och en ordentlig disksvamp för att lösa upp även intorkade rester” säger Carolyn Forte, chef på Cleaning Lab hos Good Housekeeping Institute.

6. Fräscha upp illaluktande svampar

Lägg dina disksvampar i blöt i en bladning av bikarbonat och vatten för att fräscha upp dem och förlänga dess livslängd. Men kom ihåg att ändå slänga och byta ut dina svampar varannan eller var tredje vecka, beroende på hur mycket du använder dem.

7. Få illaluktande möbler och stoppning att lukta gott igen

Bli av med dålig lukt från möbler och stoppningar i huset genom att sprida bikarbonat över dem och låta detta sitta i minst en kvart innan du dammsuger upp bikarbonatet. ”Du kan även använda denna metod för att fräscha upp madrasser när du inte har tid för en grundligare rengöring av dem” tipsar Forte.

8. Behandla stinkande möbler för husdjur

Detsamma gäller hundens eller kattens favoritmöbel! Sprid bikarbonatet, vänta en kvart, och dammsug noga.

9. Ge nytt liv åt gamla leksaker

Rengör leksaker som smutsats ner av små händer genom att torka av dem med en svamp doppad i bikarbonat och vatten.

10. Skrubba en vägg full av kritmärken

När ditt barns artistiska talang sprider sig även över nymålade väggar kan lösningen vara att skrubba väggarna med en lätt fuktad svamp med lite bikarbonat på.

11. Bli av med mögel i badrummet

Skrubba badkaret, handfatet, kaklet och duschgardinen med en fuktig svamp och bikarbonat. Skölj av och skåda det glänsande resultatet.

12. Damma av gosedjur

Mjukdjur ligger ofta och samlar damm och är lättare att rengöra om du samlar dem i en stor plastpåse tillsammans med ett par deciliter bikarbonat. Stäng påsen noggrant, ta ut påsen utomhus och skaka den väl. Bikarbonaten hjälper att rengöra gosedjuren från smuts och damm. Dammsug sedan gosedjuren noga.

13. Ljusa upp den tvätt som blivit blaskig i färgerna

Både tvätt med färg och i vitt kommer fräschas upp efter en tvätt om du lägger till lite bikarbonat till tvättmedlet. Tillsammans med flytande diskmedel hjälper bikarbonatet balansera pH-värdet vilket resulterar i renare kläder.

14. Bli av med stopp i avloppet

Bli kvitt tröga avloppet genom att hälla en deciliter bikarbonat följt av en halv deciliter vinäger i vasken. Täck bottenventilen med en fuktig trasa för att låta medlet verka (det kommer bubbla och fräsa). Vänta i fem minuter och skölj sedan med hett vatten.

15. Fräscha upp sneakers som luktar illa

Fräscha upp dina skor efter ett pass på gymmet genom att hälla lite bikarbonat i dem (och även i gymväskan när du ändå håller på). Skaka ur överflödet innan du använder dem igen.

16. Bli av med stinkande sophinkar

Häll lite bikarbonat i botten av sophinken för att mildra dålig lukt av sopor.

17. Rengör oljespill i garaget

Har du en ful fläck av olja på betongen? Häll lite bikarbonat på fläcken och skrubba med en våt borste så bör den försvinna.

18. Skrubba en smutsig grill

Fixa grillen efter sommarens äventyr genom att sprida lite bikarbonat på borsten för rengöring av grillen innan du sätter igång.

19. Rengör smutsiga utemöbler

Innan du tar fram utemöblerna för säsongen är det en god idé att torka av dem med bikarbonat och vatten. Innan du ställer dem i förvar efter sommaren kan du även lägga bikarbonat under sittkuddarna och i förvaringspåsarna för att hålla dem fräscha.

20. Bli kvitt lukt i linneskåpen

En öppen burk bikarbonat kan, precis som i ditt kylskåp, hjälpa att hålla ditt linneskåp fräscht och bekämpar dålig lukt.

21. Bli kvitt vita ringar efter glas

Om någon glömt underlägget och lämnat en ring på soffbordet efter ett glas, då kan du testa att blanda en del tandkräm utan blekande effekt med en del bikarbonat. Fukta en trasa med vatten, lägg till blandningen och skrubba ytan för att bli av med märket. Ta sedan en torr trasa och torka rent. Använd en tredje trasa för att polera bordet glansigt på vanligt vis.

22. Fräscha upp smycken som tappat glansen

När ditt sterlingsilver slutar glänsa kan du åtgärda detta genom att blanda till en pasta av tre delar bikarbonat och en del vatten. Applicera pastan med en trasa som inte luddar (använd inte en pappershandduk då denna kan repa) och skölj sedan.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved. Made by Mailsnap