Rensa stopp i avloppet som en expert

Rensa stopp i avloppet som en expert

Avlopp är någonting man helst inte vill bry sig om. Men det händer nästan alla att det blir stopp i det. Det är enkelt att rensa det om man vet hur, så läs vidare.

Orsaker till att det blir stopp i avloppet

Innan vi berättar hur man gör så är det viktigt att förstå varför det blir stopp i avloppen. Avlopp är rör i olika storlekar och former. När det kommer smuts, hår, matrester och annat så gror de igen. Efter ett tag om man inte underhåller avloppet så kommer det bli stopp i det. Ofta märker man när det börjar bli stopp i avloppet då vatten rinner ner ganska långsamt för att till slut totalt

Man behöver inte dyra kemikalier

OFtast har man det man behöver hemma för att lösa upp stopp i avloppet. Bakpulver och vinäger är en mirakelkombination. Andra anledningar till att man inte vill använda köpta kemikalier är att de är skadliga för naturen och att man aldrig får ha dessa i närheten av barn. Du tror att barn inte lyckas öppna dessa? Såklart de kan, finns många fall när barn har lyckats få upp förpackningar och få akuta frätskador för att de fick i sig kemikalierna i munnen eller på kroppen.

Bikarbonat, vinäger och varmvatten

Vinäger det ständinga mirakelmedlet får även stå i rampljuset när det gäller att få bukt på stopp i avloppet.

Blanda lika mycket vinäger och bikarbonat. 1 dl vinäger och 1 dl bikarbonat brukar vara tillräckligt.

Den här blandningen passar extra bra i köket som ofta har fett som är en bidragande till stopp i avloppet.

Salt och kokande vatten

Har man annan typ av smuts som t.ex hår och hud så behöver man en annan blandning. Prova med att blanda 1 dl salt i avloppet och sedan hälla lite kokande vatten. Häll det långsamt och låt det sedan stå ett tag. Häll sedan över resten av det kokande vattnet.

Använd diskmedel för att rensa avloppet

Diskmedel är en räddare i nöden om avloppet är tilltäppt. Diskmedel löser fett på ett extremt bra sätt. Så häll i ca 1 dl diskmedel i avloppet och vänta sedan i ca 20-30 minuter så det löser upp fettet. Spola sedan ner kokande vatten i avloppet. Ca 1 liter.

Sugproppen kommer förvåna dig

Idag kanske inte så vanligt i hemmet men skaffa en, det kommer du inte ångra när du har stopp i avloppet.

Spola ner lite vatten i avloppet. Bör vara halvvägs med vatten. Sätt sugproppen mot avloppet och börja pumpa. Kraften kommer lösa upp proppen. Prova gärna sugpropp plus någon annan av metoderna ovan för att få ett riktigt bra resultat! Glöm inte att ta i, gärna med två händer så att det blir kraft.

Köp kemikalier om det krisar

Om ingen av metoderna funkar så prova att köpa specialkemikalier för att rensa avloppet när det är stopp. Det är ofta dyrt med funkar till 100%. Var försiktig med dessa som vi nämnt tidigare i artikeln. De är frätande och när du använder dessa så se till att rummet är aktivt ventilerat så slipper du få retningar på luftvägarna. Barn får absolut inte vara i kontakt med den här typen av kemikalier eftersom det kan ge allvarliga frätskador på i deras kroppar men även utanpå kropparna.

Om inget av ovan funkar

Ja då är det bara att ringa rörjouren så kommer det och spolar igenom avloppet. Ofta med en specialtillverkad slang som har högt tryck.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.