Såhär frostar du av frysen snabbt

Såhär frostar du av frysen snabbt

Att frosta av sin frys är ganska trist, det tar tid och kan t.o.m vara en risk om det börjar rinna vatten på golvet i köket. Men vi har knepen som gör dig till mästare på att frosta av frysen!

Hur ofta ska jag frosta min frys?

Det här är en vanlig fråga men en modern frys bör man frosta av 2 gånger per år. Givetvis ska man kolla hur mycket is det är i frysen för att bilda en uppfattning.

Ok såhär ska du göra för att frosta av din frys

1. Stäng av frysen

Stäng av frysen innan du frostar av den. Det är för att den inte ska göra av med för mycket energi.

2. Lägg maten i kylväskor

Du har antagligen mat i din frys och den tar du ut och stoppar i kylväskor med isklampar för att den ska börja tina. Ett smart sätt är att linda in mat i handukar så de inte fastnar i varandra. Det sista djungelknepet är att inte ha kylväskorna i direkt soljus.

3. Ta ut lådorna

Inget märkvärdigt men ta ut alla lådorna i frysen. Det gör livet lättare när du väl börjar frosta av frysen.

4. Titta efter dräneringshålet

Inte alla frysar som har ett dräneringshål men finns ett så använd det för att leda bort vatten från frysen. Är du osäker så kollar du givetvis i manuellen för frysen.

5. Använd tidningar

Tidningar är extremt värdefulla eftersom de går lätt att föra in under frysen och de absorberar vatten riktigt bra. Lägg handukar på toppen av tidningarna som först får suga upp majoriteten av vattnet, de är lätta att byta.

6. Välj avfrostningsmetod för frysen

  • Yes det finns olika metoder för att frosta av en frys. Vi radar upp de olika så du kan välja en som passar dig bäst.
  • Vänta på att isen smälter naturligt. Tidskrävande metod men oftast den säkrasta metoden för att frosta av frysen.
  • Använd en hårtork. Det är inga problem att använda en hårtork så länge du har några saker som du bör vara uppmärksammad på. Doppa aldrig hårtorken i vatten eller ha kabeln till hårtorken i vatten. Hårtorken blir ordentlig varm efter ett tag och även luften den blåser ut så var försiktig så inte smälter sönder några kablar eller annan plast i frysen. Om hårttorken är av sämre kvalité så kan den gå sönder eller t.o.m smälta i vissa fall.
  • Använd en fläkt. Du kan ställa en fläkt framför frysen för att blåsa in rumstempurerad luft. Det påskyndar avfrostningen av frysen.
  • Koka upp vatten i kastruller och sätt in i frysen. Stäng dörren efter du har satt in kastrullerna med det varma vattnet så kommer ångan att påskynda processen.

7. Ta bort is medans den smälter

När isen börjar smälta så kan du försiktigt känna om det finns is som naturligt faller bort. Använd aldrig vassa föremål som knivar, sax, stekspaddar. Risken är att frysen går sönder.

8. Torka upp allt vatten

Det blir mycket vatten när man frostar av en frys. Du måste hela tiden vara alert på vart vattnet tar vägen. Använd en trasa för att torka upp vatten.

9. Torka av frysen och rengör

När du har frostat av frysen så kolla vart du kan rengöra och torka av den. Det blir en härlig känsla, nästan som ny!

10. Gör frysen torr

Använd en hårttork för att göra frysen torr på de olika ytorna. Då slipper man får direkt isbildning när man sätter på frysen igen.

11. Kolla gummit vid dörren

En av de stora bovarna till igenfrostade frysar är att isoleringen vid dörren är gammal och kan inte hålla tät. Gummit kan vara torrt och använd då olja för att göra det mjukt och efterföljsamt igen.

Att frosta av sin frys är något som garanterat ökar livslängden på den och sparar miljön dyrbar energi. Så lycka till!

Leave a comment