Hur man gör ljuvliga tvålar

Hur man gör ljuvliga tvålar

Doft är ett sinne som man aldrig ska underskatta. Att hitta fina tvålar i ett badrum ger dig den där lyxiga känslan. Det är enkelt att göra egen tvål.

Historien om tvål

Tvål har funnits med år i tusentals år. Första tvålen man har hittat är daterat ända bort till 2800 före kristus. Det var i gamla Babelionen som man hittade en formula för tvål.

Även i Egypten (ca 1550 f.k) har man hittat rikligt med bevis på att tvål änvändes frekvent. Ofta i samband med bad så använde man en produkt som var animaliska fetter eller vegetabiliska fetter, det tillsammans med alkaliskt salt.

I Rom så använde man ordet sapo vilket är latin för tvål (engelska så känner man igen det på ”soap”).

Tvål blev vanligt i Europa och även i mellanöstern. Både med alkaliska salter och med animaliska fetter samt vegetabiliska fetter. I Italien så använde hovet en rad olika typer av tvålar.

Frankrike var kanske det landet som tog tvålen in i modern tid och började massproducera den. Det hela startade i Marseilles runt 1525. Givetvis tog England till sig trenden och påbörjade även en massproduktion av tvål. Det var givetvis i mindre skala än när industralismen verkligen slog igenom och var man i länderna hade tillgång till tvål.

Hur tillverkar man tvål?

Tvål är i sin grundform fett och lut. Lut är starkt frätande så man måste alltid tänka på säkerheten och förvara lut på ett ställe där barn, husdjur aldrig kan komma åt dessa. Skyddsglasögon och handskar är ett krav när du hanterar lut. Andas du in lut så kommer du känna att det är irriterande, men det är inte farligt. Så ha god ventilation!

1. Mängden tvål

En normal mängd tvål är ca 500 g oljor eller fetter. Då får du en hel del tvålar och kan förvara dessa eller ge bort i present. En våg är riktigt viktig att ha när man håller på att tillverka tvål.

Ingredienser till tvål

Det här är exemplet på en klassisk tvål:

149 g Vatten

64 g Lut NaOH, Natriumhydroxid

OLJOR/FETTER:
135 g Kokosolja

315 g Olivolja extra Virgin

TILLSATSER:
8 g eterisk olja lavendel

knappt 1/2 tsk Decadent plum mica

ca 2 msk (5 g) Torkade lavendelblommor

Tvålen bör blandas i en behållare som tål värme och inte släpper stora delar plast i kontakt med lut. Dvs en laboratoriegodkänt kärl är att rekommendera. ca 1 liter.

Väg upp allt

Innan du börjar själva processen så var noggran med att väga upp allt. Lut ska alltid vägas upp i en torr skål! En bra våg är verkligen att rekommendera.

Kombinera ingredienser

På med skyddsutrustningen. Glasögon, handskar, förklädde, långärmat. Vikten att ha bra skyddsutrustning när man tillverkar tvål är A-O

Blanda in lut i vattnet och rör om med en glasstav. Du kommer märka hur varm luten kommer att bli. Inget att oroa sig för. Rör om länge och låt sedan kombinationen vila. Häll över den varma lutlösningen i behållaren med oljor/fetter. Rör sakta tills allt har smält. Det kan ta minuter innan du märker hur jämn blandningen är. Temperaturmässigt så ligger den mellan 40-50 grader C.

Rör på!

Ta fram en stavmixer och börja blanda. Vinkla gärna upp den en bit så att du släpper ut så mycket luft som möjligt från blandningen. Kör i korta omgångar och sedan rör du om utan att köra med motorn, för att sedan igen köra med motorn på stavmixern.

Nu ska blandningen börja tjockna! När blandningen börjar tjockna lite lätt är den färdig.

Häll upp i en form

Ta gärna en fyrkantig form så blir det lättare att skära i bitar senare. Djupet avgör du själv beroende på hur mycket du häller upp.

Låt stelna i formen

Din blandningen kommer nu gå igenom en stelningprocess, den är som mest aktiv i ca ett dygn.

Uppskärning av tvålen

Efter ett dygn i formen så kan du nu skära upp tvålen. Den är då inte helt stel pga att processen inte är helt färdig. Den är helt enkelt perfekt för att skära i.

Tvålen ska mogna

Wow du har gjort tvål, det är den goda nyheten. Den lite mindre roliga nyheten är att din tvål måste ligga till sig. I ca 4 veckor innan du kan använda den. Vissa tvålar måste t.ex lagras i ett helt år innan man kan använda de. Det har att göra med att det finns en del lut kvar som måste bort, eftersom man inte vill få det i kontakt med kroppen.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.