Så blir du av med bananflugor

Så blir du av med bananflugor

Bananflugor är något man brukar få in i bostaden kanske någon gång per år. Nej de är inte roliga så läs vidare för att ta reda på hur du blir av med dessa små kryp.

Bananflugor förökar sig riktigt snabbt

Bananflugor kan snabbt föröka sig. Då menar vi riktigt snabbt! En bananfluga kan gå från ägg till vuxen på bara 8 dagar. Det är vanligt att en bananfluga lägger ca 500 st ägg. Ja så det kan bli snabbt många.

Bananflugor kan även föröka sig i avlopp eller t.o.m via en städsvamp som är fuktig. De gör de via ett tunt lager med slem.

Var kommer bananflugorna ifrån?

Bananflugor har en förkärlek till fermenterad frukt. De upptäcker dessa på långt avstånd. Man får in dessa främst under sensommaren. De är små och har inga problem att komma genom ventilationen och andra springor.

Bananflugorna lägger sina ägg på frukten vilket betyder att du kanske får med dig frukt från affären som redan har en hel del bananflugsägg.

Odlar du egen frukt eller t.ex tomater (som är en frukt) så kan vi garantera dig att bananflugorna redan varit där och lagt ägg när du ska skörda frukten.

Så blir du av med bananflugor

1. Som vi tidigare beskrivit det så gillar bananflugorna frukt. Så gör det av med så mycket av frukten du har hemma som du bara kan. Sedan kastar du gamla diskatrasor, svampar och annat där du misstänker att bananflugorna kan hålla till.

2. Rengör sopbehållare ordentligt. Både och utanpå. Brukar vara härligt fuktigt för flugorna att hålla till där.

3. Komposten ska vara utomhus, så ta ut saker som du vill kompostera så slipper du bananflugorna inne. Givetvis så ska kompostbehållaren städas grundligt!

4. Diska upp direkt efter ni har ätit. Gammal disk som man staplar i otrevliga högar är ett paradis för bananflugorna.

5. Släng soparna ofta. Yes kanske låter som sunt förnuft men en hel del hushåll fyller på med mycket sopor innan de åker ut. Ha för vana att slänga soporna mer frekvent och i lägre volymer.

6. Kolla in potatis och lök lådorna. De mörka utrymmena kan snabbt bli till ett ställe där man låter en potatis eller lök åldras. Bananflugor älskar dessa utrymmen.

7. Vinägerfällor är ett alternativ som man kan prova om man har många bananflugor i bostaden. Cidervinäger är en bananflugas favorit så ta lite vinäger i ett glas. Trä en plastpåse över och gör ett hål stort nog för en bananfluga att flyga in i.
Ställ vinägerfällorna där du tror att bananflugorna har lagt sina ägg. Vill du göra en expertversion av fällan så blanda in lite diskmedel så kan vi garantera att de inte lyckas undkomma.

8. En del bananflugor klarar utan problem att bo i avloppen. Så spola rent med kokande vatten och avloppsrengöring för att få bort så mycket som möjligt av matrester etc som fastnat i rören.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.