Så undviker du influensatider

Så undviker du influensatider

Vad är influensa?

Influensa orsakas av virus. Influensavirus finns i svalg och luftvägar och smittar via droppar när du nyser och hostar. När dropparna sedan landar på ytor och föremål kan de sedan spridas vidare via händer. Symtom på influensa är feber, muskelvärk, huvudvärk, hosta, ont i halsen, diarré och illamående kan förekomma. Inkubationstiden är ca 1-7 dagar. Smittsamheten börjar redan dygnet innan man får symtom och är som högst när man är som sjukast. Influensan vara oftast i 1-2 veckor.

Hur kan du förebygga att bli sjuk i influensa?

Det absolut viktigaste du kan göra är att tvätta händerna med ljummet vatten och tvål. Använd gärna handdesinfektion efter handtvätt eller mellan handtvätt. Handdesinfektion som finns att köpa på apotek och i de flesta matbutikerna. Tvätta händerna ofta under influensatider och framför allt innan du ska äta. Undvik att ha fingrar och händer nära mun, näsa och ögon. Håll dig borta från personer som är sjuka. Och dela inte glas eller bestick med någon som är sjuk.

Städa bort influensan

Tänk på att influensavirus kan leva upp till 8 timmar på en yta. Så länge du håller ytorna rena så slipper fler i familjen bli smittade. Och även fast du eller någon nära drabbats av influensan så fortsätt att tvätta händerna ofta samt använd handdesinfektion. God hygien och sunt förnuft är A och O.
Håll hårda ytor i hemmet rena, använd engångstrasor och rengöringsmedel. Du kan även använda ytdesinfektion. Tvätta av bord och diskbänk dagligen. Andra ytor som dörrhandtag, telefoner, fjärrkontroller, blandare, duschslag etc. är också viktigt att torka av dagligen.
Diska glas, koppar, tallrikar och bestick i diskmaskinen för att vara säker på att de blir ordentligt rena.
Glöm inte att byta handdukar ofta och tvätta sängkläderna, helst i 60 grader. Låt den som är smittad ha en egen handduk som inte delas med resten av familjen.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.