Så väljer du rätt städfirma

Så väljer du rätt städfirma

Det finns många aktörer på marknaden för hemstädning och andra RUT-tjänster. Som i alla andra brancher så finns det bättre bolag och de bolag som t.o.m lurar sina kunder. Vi ger dig tips på hur du väljer rätt städfirma.

Städfirman måste vara en företagsform

Kanske låter självklart att städfirman ska ha f-skatt och antingen formen AB, handelsbolag eller enskild firma. Tro oss så är det inte alltid. Fråga alltid efter F-skattebevis, som städfirman ska ha. Du kommer annars inte kunna använda dig av RUT-förmånen om inte städfirman har F-skatt eller A-skatt (sällsynt).

Billigaste städfirman är oftast varningssignaler

Vi går rakt på sak, är priserna för bra för att vara sanna så är det en varningssignal. Någonstans kompromissar städfirman på ett negativt sätt för att kunna erbjuda låga priser. En vanlig förekommande del är anställningsformen hos de anställda. Låga priser = inga fastanställningar och inget kollektivavtal. Ni kanske får det rent hemma men de som utför jobbet har det oftast stressigt, dålig lön och ingen säkerhet i sin anställning. Den här typen av städfirma brukar även ha hög personalomsättning. Du skapar en relation med den som städar och du kommer märka att det är jobbigt för alla om det med jämna mellanrum dyker upp nya personal.

Om du ska välja en städfirma så fråga hur anställningarna ser ut. En bra städfirma har fasta anställningar, kollektivavtal och bra personalförmåner. Det är ett slitsamt yrke för både det psykiska och fysiska så bolagen måste vara rädda om sin personal.

Fråga också om städfirman anlitar underentreprenörer för städjobben. Någon enstaka gång så kan det vara ok, t.ex vid sjukdom men allt för ofta så blir det dåliga resultat, service när städfirmor anlitar underentreprenörer.

En firma som har fokus på städtjänster har personalkostnader på ca 70% av omsättningen. Ett sett att se om man använder sig av s.k falska entreprenörer är att titta i städfirmans årsbokslut, samt revisionsberättelse.

Är städfirmans personal utbildad?

Att kunna städa på rätt sätt är ett hantverk och det lär man sig inte på en månad. Städfirmorna kan erbjuda internutbildningar eller så erbjuder man personalen t.ex SRY kurser och har ett diplom.

Prova-på erbjudande som är bindande

Många städfirmor har prova-på erbjudanden. Inget fel med det men några städfirmor har utformat avtalet så det blir bindande i några månader för kunderna. Kunden skriver på utan att egentligen läsa det finstilta och helt plötsligt sitter man fast. Välj en städfirma som är tydliga, inte bara muntligt med även tydliga med avtalen.

Se till att städfirman har ansvarsförsäkringar

Rätt försäkringar är ett måste när man driver städfirma, tyvärr så slarvas det med det. Kolla upp om firman har ansvarsförsäkringar och vad de täcker samt hur mycket. Om det uppstår skador vid städningen så ska städfirman ta ansvar för dessa och kunna betala.

Har städfirman rätt utrustning

Det finns lite olika sätt som städfirmorna gör med utrustning. Några använder sig av dammsugare etc som kunden har i hemmet. Några städfirmor tar med sig utrustning. Om städfirman använder kundens utrustning så ska de även rekommendera vilken typ av utrustning som man bör köpa in. En dammsugar för 20 000 kr är för mycket, en begagnad dammsugar eför 100 kr brukar vara en ordentlig dammspridare.

Hur hanterar städfirman nycklar och koder

Det här är en känslig punkt, där det tyvärr slarvar ordenligt med. Nycklar ska vara inlåsta i ett speciella nyckelskåp, samma sak med koder. Enabrt när man är på väg till kunderna så ska man hämta ut nycklarna. Personalen ska kvittera ut dessa med namn och tidpunkt. När jobbet hos kund är slut så ska nycklarna låsas in igen i nyckelskåpet. Nycklarna ska aldrig heller vara märkta med uppgifter som knyter nyckeln mot kundens adress, i fall nyckeln tappas bort så ska man inte kunna ta reda på vilken adress den tillhör.

Städfirmor som inte har bra rutiner brukar få beskymmer med nycklar som är helt plötsligt hemma hos sin personal, nycklar som försvinner etc. Viktigt att ni frågar er städfirma hur de hanterar kunders nycklar.

Träffa städfirman och bilda en uppfattning

Du kommer träffa städfirman och dess arbetsledare. Vid det här mötet så ska du passa på att ställa de viktiga frågorna innan de börjar utföra något arbete i ert hem. Tycker ni det finns tveksamheter så be välj en annan städfirma.

Lycka till!

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.