Rutavdraget allt du behöver veta

Rutavdraget allt du behöver veta

Rutavdraget är en bra förmån som du bör passa på att nyttja så länge det finns. Det är ett förmånligt ekonomiskt stöd för många familjer och det ger positiva effekter på samhället.

Bakgrunden till RUT

RUT-avdraget tillkom då Centerpartiet såg hur våra liv förändrades, där hårt arbetande familjer inte hann med bassysslorna i hemmet. Fokus var framförallt kvinnorna som skulle jobba 100% och kunna ansvara för hemmet och familjen. Det är givetvis krav som påverkar hälsan negativt. Målsättningen med RUT avdraget är att man ska kunna hinna leva utan att man står handfallen med känslan av skuld och en dålig hälsa.

Visste ni att RUT står för:

R-Rengöring
U-Underhåll
T-tvätt?

RUT-avdragets historia

RUT-avdraget har nu funnits i över tio år och det har blivit en succe. Men det har inte varit en självklarhet att det skulle bli en reform för hushållsnära tjänster.

2003 – Lades en riksdagsmotion fram från Centerpartiet.

2007 – Hushållsnära tjänster får en skattereduktion för sysslor som t.ex städarbete, vård av kläder, snöskottning, barnpassning.

2008 – Man inkluderar löneförmån från arbetsgivare för hushållsnära tjänster. Senare i december

2009 – En fakturamodell inför. Det är startskottet för det moderna RUT-avdraget och enkelheten för konsumentet.

2013 – Läxhjälp blir en del av RUT-avdraget.

2015 – Historiskt så har RUT-avdraget varit struligt med mycket fusk. Reglerna skärps på hur RUT ska rapporteras till skatteverket.

2015 – Man avskaffar RUT för läxhjälp. Anledning är att man tycker det tillhör barnpassning och inte en separat post.

2016 – RUT sänks och man tar bort matlagning. Det sänkta taket per person är 25 000 kr per år. Har man fyllt 65 år blir man inte berörd av sänkningen. Senare under året så inkluderar man flyttjänster, trädgård och it-tjänster.

2017 – RUT inkluderar nu även vitvaror som ska repareras inklusive felsökning av vitvaran.

Utveckling av RUT

Utveckling av RUT har verkligen varit positiv sedan man införde reformen.

2017 var ett rekordår för reformen om man räknar på antal miljarder som hushållen köpte RUT-tjänster för i Sverige.

En utförare är i det vanligaste fallet den som har F-skatt och utför RUT tjänsten för kunden. Dock ska även här sägas att det går att ha A-skatt för att utföra RUT tjänster.

Antalet utförare följer inte riktigt samma trend som intäkterna, även om vi ser att 2017 var ett rekordår för antalet utförare.

Vem får använda RUT?

Alla som är över 18 år, har en godkänd bostadsform och har en inkomst som staten kan beskatta, samt bosatta i Sverige. Ett dödsbo kan få rutavdrag men endast på jobb innan dödsfallet. Viktigt är att du bor i bostaden där man utför RUT-tjänsterna.

Tänk på det här när det gäller kravet på bostad

Det man benämner som bostad har alltid haft många frågeställningar vad det faktiskt innebär. Är t.ex ett hotell en bostad? Kort kan man säga att man måste antingen äga bostaden eller ha så kallad nyttjanderätt för bostaden. Hyresrätter är nyttjande och bostadsrätter och hus är ägande.

Här är några exempel på det som räknas som bostad:

– Bostadsrätt
– Hyresrätt
– Fritidshus och andelslägenhet
– Stugor

Det som inte räknas som bostad

– Hotell, pensionat eller vandrarhem

Några specialfall att tänka på:

– Även om du äger en bostad men hyr ut den till någon annan så får du inte nyttja RUT under den perioden som den är uthyrd.
– I en s.k dold äganderätt så kan du få RUT-avdrag
– Bor du på två adresser räknas bägge som bostad. Bostäder inkluderar även fritidshus och andelslägenheter.
– Något som få vet om är att man kan få RUT-avdrag för det arbete som utförs hos dina föräldrars bostad.

Vilka tjänster ingår i RUT?

Tjänster för RUT har varierat från år till år. Skatteverket har alltid den senaste information om vilka tjänster som gäller för RUT. De tjänster som gäller för RUT 2018 är:

Städning

– Hemstädning
– Flyttstädning
– Fönsterputsning
– Diskning
– Underhåll av balkong, altan m.m

Trädgårdsarbeten

– Gräsklippning
– Fällning av träd
– Beskärning av buskar och träd
– Underhåll som krattning, ogräsrensning m.m

Servicearbeten

– Byte av glödlampor
– Byte av batterier i brandvarnare
– Underhåll av datorer och övrig IT utrustning
– Reparation av IT utrustning

Vinterunderhåll

– Snöröjning
– Röjning av tak
– Ta bort istappar
– Sandning av trapport och uppfarter till bostaden

Underhåll vitvaror

– Underhåll av t.ex spis, frys/kyl, tvättmaskin
– Reperation av tvättmaskin, frys/kyl, torktumlare

Barnpassning

– Barnpassning passas i bostaden eller nära bostaden.
– Hjälp med läxläsning (Högst 10% av tiden av barnpassningen).

Flytttjänster

– Flytt som sker mellan kundens bostäder

Vård av kläder och textiler

– Tvättning
– Strykning
– Uppsättning och nedtagning av gardiner.
– Puts av skor
– Lagning och upplägg av kläder (Enklare typ)

Personlig vård och omsorg

– Hjälp med hygien
– Hjälp med enklare ärenden, kunden behöver vara med vid ärenden
– Betalning av räkningar
– Matlagning
– Övervaka en förvvirad person, så den inte går ut från bostaden

Såhär använder du RUT

RUT är lätt att komma igång med efter att man gjorde en ändring i reformen. När du beställer en tjänst som ingår i RUT så dras det direkt på fakturan du får. Företaget som du beställer tjänsten från är ansvariga att skicka in RUT-anmälan till Skatteverket och sköta det administrativa. Du kommer få ett besked från Skatteverket på hur mycket RUT du har använt under året.

En sak som är viktig är att det ska tydligt stå på fakturan att det har gjorts RUT-avdrag. Du ska aldrig lägga ut pengar för RUT om företaget frågar efter det. Då vet du att något är misstänkt och bör anmäla det till Skatteverket.

Om du inte blir godkänd för RUT-avdraget så kommer företaget debitera dig hela beloppet. Skäl till att bli nekad kan t.ex vara att du har använt maxtaket för RUT under det året. Ett bra tips är att gå in på Skatteverket och kolla hur mycket RUT du har använt.

Kan jag använda avdraget retroaktivt?

Frågan om man kan spara på RUT under ett år och skjuta det till nästa år så kommer du garanterat få ett nej av skatteverket. Du kan bara använda RUT beloppet (kan variera år efter år) samma år. Planera genom att gå in på skatteverket och se hur mycket RUT du använt dig av, kolla även med din partner för att balansera upp hur mycket RUT ni har kvar under året.

 

Kan min man utföra RUT tjänster i bostaden via sin firma?

Nej det kan han inte, du får inte vara släkt med den som utför arbetet. Här finns ett specialfall och det är om ni är sambos. Skatteverket räknar er som släkt om ni är sambos och har varit:

– Gifta
– Fått gemensamma barn (här räknas även fosterbarn och styvbarn in)

Succén med RUT-avdraget för samhället

RUT-avdraget har varit viktigt för det Svenska samhället. Det har varit tydligt hur många fler jobb som har skapats från reformen. Man har kunnat avlasta familjer och värna om deras hälsa genom reformen. Ur ett integrationspolitiskt perspektiv har det varit en framgång då RUT-avdraget har bidragit till många nya jobb direkt för nyanlända. Att RUT-avdraget halverats och vissa tjänster försvann så gav det negativa effekter på samhället.

Vi på Hemhjälpen ser varje dag hur RUT-avdraget påverkar familjer, äldre genom att välmåendet, både fysiskt och psykist. Forskning visar tydligt på att städade hem ger bättre välmående och en proaktiv del för bättre hälsa. Vi borde öka RUT-avdraget istället för att halvera det och minska antalet tjänster.

Man har givetvis gjort beräkningar och kommit fram till att varje krona som staten investerar så får man tillbaka ca 1,70 – det är en bra affärs för staten. Sedan har man utrett effekterna av de ”svarta” pengarna och RUT-avdraget har bidragit till en ordentlig minskning från 70% till ca 12%.

Den tjänst som används mest för RUT är hemstädning och står för mer än 70% av totalen.

Leave a comment