Första hjälpen i hemmet – ta hand om sår och brännskador

Första hjälpen i hemmet – ta hand om sår och brännskador

En olycka händer ofta utan förvarning. Det kan inträffa en olycka varsomhelst närsomhelst. Har man små barn vet man att en olycka kan hända ofta. Att vara utrustad med första hjälpen produkter i hemmet är viktigt. Vad behöver man då hemma för att kunna ta hand om ett sår?

  • Sårrengöring
  • Klorhexidin
  • Sterila sårkompresser
  • Häfta/kirurgtejp
  • Gasbinda
  • Plåster (gärna vävplåster som kan klippas till önskad storlek)
  • Sax
  • Pincett
  • Brännskadeförband eller gel

 

Sårvård

Det flesta små sår kan man ta hand om i hemmet. A och O är att göra såret rent. Ha för vana att alltid tvätta rent såret innan man sätter på ett förband eller plåster. Börja med att tvätta dina händer innan du ska börja tvätta såret. Sedan är det dags att rengöra såret. Börja med att tvätta i såret och arbeta dig utåt. Det går bra att använda ljummet vatten och mild tvål. Man kan också se till att ha sårtvätt från apotek hemma samt klorhexidin som är en bakteriehämmande lösning. Det är viktigt att få bort synlig smuts i såret. Ett rent sår ger goda förutsättningar för en bra och snabb läkning. Efter att såret gjorts rent ska det luftas. Är det ett litet sår räcker det med att klippa till ett lagom stort plåster. Använd gärna plåster som är i textil än plast då vävda textilplåster luftar såret bättre. Byt gärna plåster dagligen och rengör såret mellan byte av plåster. Är såret större är det bra att använda sterila sårkompresser. Dessa har en glatt yta som inte fastnar i såret. Fäst kompressen med kirurghäfta. Samma sak här, byt kompress dagligen, gör rent och lufta såret mellan förbandsbyte. Det kan ta dagar upp till veckor innan såret läkt beroende på storlek och djup. Blir såret mera rött och kladdigt efter några dagar kan det ha kommit in bakterier i såret. Då behövs såret göras rent med klorhexidin 2-3 ggr per dag. Blir det inte bättre och rodnad ökar ska man uppsöka läkare.

Brännskador

Ytliga brännskador läker ofta av sig själv och kan tas om hand i hemmet. Börja med att lindra smärtan genom att spola brännskadan med svalt vatten direkt efter att du bränt dig. Rekommendationen är att inte spola mer än 15 minuter då det inte ger bättre resultat utan ökar risken att bli nerkyld. Använd aldrig is för att kyla ner brännskadan då det skadar mer än det hjälper.

Använd svalkande gel tex aloe vera eller kylbalsam. Kortisonsalva kan också lindra. Dock ska man inte använda kylgel etc om brännskadan har spruckna blåsor eftersom det kan svida och irritera och påverka sårläkningen negativt. För att lindra smärtan kan man använda Xylocainsalva som finns på apotek.

Om blåsor på huden har uppkommit som följd av brännskadan ska man inte sticka hål på blåsorna. De har en funktion och skyddar huden som håller på att nybildas under. För att skydda blåsorna kan man sätta på sterila sårkompresser med häfta. Har blåsorna spruckit, se till att hålla rent för att undvika infektion.

Att hålla brännskadan/blåsorna rena är A och O. Byt förband dagligen till såret slutat vätska. Tvätta rent med ljummet vatten och mild tvål alternativt sårtvätt. Lufta och lägg om med kompress och häfta. När såret är läkt ska man smörja ofta med fet hudkräm flera gånger om dagen för att lindra att huden blir stram.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.