Ett smartare sätt att städa ditt hem

Ett smartare sätt att städa ditt hem

Alla hem – stora och små, lägenheter och semesterhus – blir smutsiga. Och även om det inte finns ett enda sätt att städa ditt vardagsrum, finns det ett smartare sätt att få jobbet gjort. Ta den här guidade rundturen i ditt hem – från kök och badrum till sovrum och vardagsrum – för att lära dig de grundläggande reglerna för städning samt några tips och genvägar som hjälper dig att städa grundligt och effektivt, från och med nu.

Hur man rengör köket

I köket kan du genom att torka av ytor, hålla koll på kylskåpet och diska varje dag förhindra stora tidskrävande röror längre fram.

Håll disken ren

Om du är en person som har en tendens att låta disken samlas i diskbänken för att undvika att diska den, prova det här enkla knepet för att sätta ansträngningen i perspektiv: Under några dagar, när du tänker på det, sätt en timer innan du börjar diska och notera hur lång tid det tog att städa. Om du vet att uppgiften bara kommer att ta några minuter att utföra blir det mindre svårt att övertyga dig själv om att ta hand om disken nu.

Hur man rengör en bränd kastrull: För att rengöra en illa bränd kastrull utan att skrubba, täck det brända området med en riklig mängd bakpulver och häll i tillräckligt mycket kokande vatten för att fylla kastrullen till en tredjedel till hälften. När vattnet är tillräckligt kallt för att röra vid det, gå in med en svamp och använd bakpulverlösningen för att skrubba bort brännskadan. Häll ut lösningen och tvätta grytan med varmt tvålvatten.

Debatten om diskmaskinen: Även om det inte finns något absolut korrekt sätt att fylla diskmaskinen (och vad skulle par käbbla om ett sådant direktiv var hugget i sten?) finns det en universell regel: Det är mycket lättare att fylla diskmaskinen bakifrån och framåt.

Rengör diskbänken

Diskhon, särskilt kranen, kan torkas av från bakterier och matpartiklar med ett allrengöringsmedel. Och vi alla borde nog rengöra kranen oftare, med tanke på att det är något vi rör vid med råa kycklingklädda händer.

Svampar bör också rengöras ofta, antingen genom att köra dem i diskmaskinen eller mikrovågsugnen. Om du använder mikrovågsugnen ska du först se till att svampen inte innehåller någon metall och sedan göra svampen väldigt våt och låta den stå i två minuter; var försiktig när du tar bort den, eftersom den kommer att vara ganska het.

Har din svamphållare utvecklat mögel eller bakterieuppbyggnad? Använd en tandborste doppad i blekmedel eller vit vinäger – men aldrig båda, eftersom kombinationen skapar en farlig kemisk reaktion – för att skrubba bort mögel. Följ upp med att tvätta svamphållaren med varmt tvålvatten eller kör den i diskmaskinen.

Håll ytorna rena

Torka av bänkskivan och spishällen med ett allrengöringsmedel efter användning. Särskilt spisplattor gynnas av denna typ av regelbunden, snabb rengöring, eftersom stänk, dropp och fett blir inbakat när det lämnas för länge.

Hur man rengör en spisplatta: Det krävs något hårt för att skura bort inbakade stänk och fettfilmer. En Dobie Pad, som är en skrubbsvamp utan repor, i kombination med ett milt rengöringspulver gör slut på envisa problem. När du rengör rostfritt stål ska du skrubba i riktning mot fibern, snarare än i en cirkelrörelse, för att undvika repor, och du ska vara försiktig och låta produkten, snarare än kraften, göra huvuddelen av rengöringsarbetet.

Hur man rengör små apparater: Det är viktigt att torka av utsidan av små apparater som brödrostar, kaffebryggare och mixer som står på bänkskivan ofta med allrengöringsmedel för att förhindra att stänk och fettfilmer från matlagning bildas. För djupare rengöring kan du ta bort alla löstagbara delar och tvätta dem för hand eller i diskmaskinen. Ge utsidan en omgång med allrengöringsmedel med hjälp av verktyg som bomullstops eller en gammal tandborste för att komma in i trånga hörn och andra svåråtkomliga ställen.

Ta itu med kylskåpet

Ett enkelt sätt att hålla koll på kylskåpet är att lägga till en enkel uppgift i din rutin för sopdagen:

Öppna kylskåpet och titta på innehållet när du packar upp soporna. Finns det rester som har blivit dåliga? Släng dem. Har några produkter blivit flytande i krisplådan? Släng den. Är de sista äggen i kartongen på väg att gå av? Anteckna att du ska äta omelett till middag och gratulera dig själv till att du är uppmärksam på att inte slösa mat.
Hur man rengör spill i kylskåpet: När kladdiga spill inträffar i kylskåpet eller skafferiet kan du göra det enkelt att rengöra dem genom att göra en sorts kompress. Blötlägg en svamp eller trasa i mycket varmt vatten (tänk på händerna) och vrid den så att den inte droppar. Tryck den sedan på den kladdiga platsen tills kompressen börjar förlora sin värme. Om det klibbiga utsläppet har lossnat tillräckligt kan du torka bort det; om det fortfarande sitter fast envist, upprepa vid behov tills ämnet lossnar, och torka sedan rent.

Ta ut papperskorgen i god tid

Här är en hård sanning: Tiden kommer inte att göra din sopsituation bättre. Ta hand om det nu.

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.