20 galna städtips som faktiskt fungerar

20 galna städtips som faktiskt fungerar

Du kanske är trogen vissa märken av rengöringsmedel, men får de verkligen jobbet gjort? Om du har ett särskilt svårt städproblem att lösa och de vanliga produkterna inte räcker till är det kanske dags för en lite mer okonventionell metod, som innebär att du tar fram några saker ur skafferiet eller försöker dig på ett knasigt, annorlunda städknep. Är du redo för ett litet äventyr? Här är 20 galna städtips som faktiskt fungerar.

Vanliga föremål med superkrafter för rengöring

Vi förlitar oss ofta på kommersiella sprayer, pulver och drycker för att skrubba våra hus och hålla allt från campingutrustning till skåp fläckfritt. Naturen och vanliga hushållsartiklar har dock lika fantastiska rengöringskrafter – om du vet hur du ska använda dem. Vi har samlat de bästa rengöringshackarna som gör att du slipper åka till affären och spara pengar på specialprodukter. Dessutom kommer ditt hem och dina ägodelar att se (och kännas) uppfräschade och gnistrande ut.

Kaffefilter för rengöring av glas

När dina speglar eller fönster börjar se grumliga ut sträcker du dig förmodligen efter pappershanddukar och glasrengöringsmedel, men denna trötta gamla rengöringsmetod kan lämna efter sig ränder och fläckar. Nästa gång du behöver putsa upp några fönster kan du prova att använda rena kaffefilter för fläckfri glasrengöring.

Babydukar för rengöring av krittavlor

Krittavlor finns inte längre bara i klassrummet – nu har vi dem överallt i huset som praktisk och lekfull inredning. De är dock inte så vackra när de är täckta av kritdamm. För att få en riktigt ren tavla utan kritrester kan du rensa dina krittavlor med en babyservett.

Hårspray för att rensa torra skrivtavlor

Ingenting förstör en torr raderbräda snabbare än en fläck av en torr radermarkör som bara inte vill försvinna, oavsett hur mycket rengöringsmedel du lägger på tavlan. Om du har en envis fläck på din skrivtavla kan du prova att spraya på lite hårspray för att ta bort den. När du har sprejat och raderat, torka av tavlan med gammaldags tvål och vatten för att få bort de klibbiga resterna.

Vodka för att rengöra gammal campingutrustning

Vodka kan vara en trevlig belöning i slutet av en riktigt lång dag, men det är också ett hårt rengöringsmedel – särskilt på illaluktande campingutrustning. Allt du behöver göra för att fräscha upp dina friluftstillbehör är att dutta dem med lite vodka från en sprayflaska. Om du vill ha extra fräschhet kan du blanda i några eteriska oljor för att få en perfekt rengöringscocktail.

Torkpapper för att rengöra envisa, fastklistrade livsmedel

Att skrubba grytor och kastruller är aldrig någons favoritjobb, men det kan verka verkligt omöjligt när du försöker ta bort kraftigt inbränd mat med hjälp av bara en skrubber och tvål. Gör jobbet enklare genom att släppa ett torkduk i en smutsig kastrull fylld med tvål och vatten. Låt torktumlaren sitta i tvålvattnet i en timme och förbered dig sedan på att bli förvånad över hur lätt allt skräp och all smuts går bort.

Babypulver och diskmedel för att ta bort oljebaserade fläckar

Oljebaserade fläckar är förbryllande och svåra att ta bort från möbler eller kläder, oavsett hur mycket du dabbar eller hur hårt du skrubbar. Ta bort de stötande fläckarna en gång för alla genom att behandla dem med en blandning av lika delar babypulver och diskmedel.

Krita för att ta bort oljefläckar på kläder

Hur många gånger har du inte förstört din favoritskjorta genom att stänka den med baconfett under frukostruschen? Efter ditt nästa olyckliga möte med olja eller fett, innan du kastar skjortan i tvättmaskinen, kan du förbehandla den genom att gnugga in vanlig vit krita i fläcken. Kritan absorberar fettet, vilket gör det mer sannolikt att skjortan kommer ut ur tvättmaskinen utan fläckar.

Majonnäs för att rengöra porslinsbadkar

Förutom att ge din kalkonmacka lite krydda kan majonnäs vara ett ganska användbart rengöringsverktyg. Kryddningen är särskilt bra för att eliminera rostfläckar i porslinstunnor eller handfat. Sprid helt enkelt en klick majonnäs över fläcken, låt den stelna och torka sedan torrt för att avslöja den blanka ytan under ytan.

Vegetabilisk olja för rengöring av trägolv

Vegetabilisk olja är utmärkt för att steka ägg och är ofta en viktig ingrediens i en sats kakor, men visste du att den också kan användas för att rengöra trägolv? Du får ditt snyggaste trägolv någonsin genom att kombinera lika delar vegetabilisk olja och vinäger i en sprayflaska, spruta på golvet och torka upp lösningen. Följ upp med en ren trasa eller en mopp.

Vattenavstötande medel för vindrutor för glasdörrar

Samma produkt som förhindrar att regnvatten samlas på bilens vindruta kan också göra underverk på duschdörrar av glas, som är svåra att hålla rena. Spraya bara på den vattenavvisande beläggningen och torka av den lätt för att förhindra de irriterande fläckarna av hårt vatten eller tvålskum.

Mayonnaise för att rengöra grumliga träfläckar

Dessa grumliga fläckar från värme- eller vattenringar kan verkligen förstöra utseendet på en fin trämöbel. Gör den vackra ytan klarare genom att smörja in lite majonnäs – ja, majonnäs – och låta det sitta över natten. När fläcken är borta torkar du bort majonnäsen, polerar fläcken och putsar den sedan med möbelpolish.

Munskölj för tvättmaskinen

Har du någonsin dragit ut en tvätt ur tvättmaskinen som luktade mindre än fräscht? Eliminera mossiga lukter i tvättmaskinen genom att köra en cykel med munvatten. Denna desinficerande substans gör inte bara att din mun luktar gnistrande rent, utan den gör sig också av med luktframkallande bakterier i tvättstugan.

Majsstärkelse för skamfilat silver

Majsstärkelse används främst som ett förtjockningsmedel i soppor, grytor och wokrätter, men det kan också göra sig bra i hemmet som ett grynigt rengöringsmedel. Applicera en pasta av majsstärkelse och vatten på ditt anlösta silver, låt det torka och torka sedan av det för att avslöja den gnistrande ytan.

Solkräm för att ta bort permanent markering

Solskyddsmedel är viktigt för att skydda dig och din familj från solens skadliga UV-strålar, men visste du att det också kan skydda dina möbler, kläder och andra ytor från en oväntad permanentmarkör? Gnid in en klick solskyddsmedel för att få bort de omöjliga fläckarna med permanentmarkeringsmedel.

Citron för att eliminera lukt

Med tiden byggs lukter upp i en sopkärl. Om du maler lite citron- eller limeskal rengör du omedelbart och eliminerar konstiga lukter – inget blekmedel behövs. Skär en citron i tunna skivor och se till att fruktdelen är fri från kärnor. Släpp sedan ner den i avfallskvarnen och – när du inte har handen i avfallskvarnen, förstås – tryck på knappen. En fräsch, citrusdoft bör fylla ditt kök.

Toalettrengörare i duschen

Toalettrengöringsmedel är en ofta förbisedd, mångsidig produkt som gör underverk mot mögel och mögel i badkaret. Leta efter en produkt med en “klisterformel” som fastnar på badrumskakel och fogmassa. Pressa toalettrengöringsmedlet längs de mögliga foglinjerna i badkaret eller duschen och vänta i cirka 30 minuter innan du sköljer. Skrubba bort eventuella kvarvarande mörka områden med en svamp och tvätta med rent vatten.

Vinäger för att torka bort fläckar av hårt vatten

En av de bästa rengöringslösningarna är en blandning av 50 % vit vinäger och 50 % vatten. Syran i vinägern skär igenom mineralavlagringar som orsakar fläckar av hårt vatten. Spraya helt enkelt denna ättikslösning på kranar och kakel, låt den sitta i 5-15 minuter och tvätta sedan med rent vatten och en trasa eller svamp. För svårare fläckar och smutsansamlingar kan du blanda bakpulver, ättika och vatten till en pasta. Använd en tandborste eller svamp för att polera ytan ren och gnistrande.

Bakpulver för att göra tvätten ljusare

Precis som vit vinäger är bakpulver en annan hushållsmästare. Denna milda alkaliska förening är egentligen ett salt och har många användningsområden, från bakning till tvätt. Ja, för ljusare och renare kläder, tillsätt ½-1 kopp bakpulver i tvättmaskinen efter att den har fyllts. Kör sedan din cykel som vanligt. Bakpulver har naturliga deodoriserande, mjukgörande och ljusare krafter – den perfekta rengöringskombinationen och skonsamt för kläderna.

Tandkräm för smutsiga skor

Modeinriktade sneakers har ofta vita sulor, som ser bra ut när de är nya, men som är ganska smutsiga efter några dagars trampande på trottoaren. Håll dina vita sulor skinande nya med tandkräm. Tandkräm utan gel (som Arm & Hammer, som innehåller bakpulver för ytliga fläckar) gör dina sneakers rena på nolltid. Skrubba sulorna med en gammal (ren) tandborste med tandkräm och lite vatten. För svårare fläckar kan du låta tandkrämen sitta i 10 minuter innan du torkar rent.

Bröd för att samla glasskärvor

Minns du när du senast tappade ett glas och det splittrades? Det är en utmaning att torka upp alla små glasskärvor utan att råka trampa på dem eller få glas inbäddat i huden. Nästa gång kan du ta en brödskiva. Den svampiga ytan lyfter lätt upp små glaspartiklar, som även en kvast, mopp eller dammsugare kan missa.

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.