Annorlunda tips vid köksstädning

Annorlunda tips vid köksstädning

Köksstädning är enkelt. Alla vet vi hur ofta man brukar tänka, ”jag borde verklig städa ugnen”. Så här tänker man sedan varenda gång man ser smutsen i ugnen. Men hur ska man sluta med det här beteendet? Jo vi gör så här att vi skriver upp ett schema med veckodagarna på. Det betyder att man kan städa lite i taget. Istället för två timmar så kanske man bara gör en halvtimme, men sprider ut det över några dagar.

Måndag: Gör rent ugnen

Tisdag: Rengör bakom ugnen om möjlighet finns.

Onsdag: Rengör spisen. Ta lite ättika och sedan häller du lite bakpulver över. Använd en klickskrapa för att få bort de inbrända fläckarna.

Torsdag: Rengör kaklet ovanför ugnen. Använd fönsterputs.

Fredag: Gör rent den berömda köksfläkten. (Finns en artikel på hemsidan om hur en köksfläkt ska tas;)).

Nu har du fått ett exempel på hur ett schema kan se ut. Men nu ska du även få lite tips på hur man får rent där i köket.

När du ska göra rent ugnen så finns det ett mycket bra knep. Smörj in ugnen i såpa och i vanliga fall så sätter man ugnen på 100c i 30 minuter. Men den här gången sätter du den på 200c istället. Du väntar sedan tills det börja lukta bränt. Då stänger du av ugnen, och ta fram din klickskrapa. Ta bort den inbrända såpan. Den brända såpan gör faktiskt mer rent. Eftersom den har varit fastbränd så fungerar den som en hinna och tar med sig all smuts som fanns under såpan.

För att få bort smuts på kaklet och i diskhon så finns det ett mycket bra medel som heter kakelrengöringmedel. Men det får dock inte användas om diskhon är rostfritt stål. Då får man använda ett annat medel som är lite svagare.

Det man oftast tänker på när det kommer till köksstädning är, de ytliga ytorna. Många glömmer att det finns saker under ytan som behöver göras rent. Avloppet är en sådan sak. Om avloppet skall göras rent, tar man bakpulver och vinäger. Som du sedan sköljer igenom hela systemet med. Vinäger och bakpulver kan även användas till att absorbera lukter.

Ett mer alldagligt tips är att, när ni spiller vatten på era köksbänkar, och de är av trä. Låt inte vattnet ligga och vänta. Trä är ett levande material, vilket kommer att sluta med att mögelfläckar bildas. Vilket inte är snyggt!

Det som också är bra med köksstädning är att det mesta av knepen kan användas till badrummet.

Kör hårt!!

Leave a comment