Rengöring med ättika

Rengöring med ättika

När vi vanligtvis tänker på rengöring har vi en tendens att välja märkesrengöringsmedel som vi hittar i snabbköpet. Men visste du att du har en av de äldsta rengöringsmedlen i ditt skafferi som ofta används i salladsdressingar? Om du gissar på vit vinäger har du rätt. Vit vinäger är en basvara i de flesta hushåll och kan göra så mycket mer än att bara göra en sallad finare. Här kommer vi att beskriva 12 sätt du kan använda vit vinäger för att rengöra ditt hem och döda bakterier.

I köket:

I köket: Rör i diskbänken. Om du har märkt att din diskbänk rinner långsammare än vanligt behöver du inte ringa en rörmokare. Häll ner 1 liter kokande vatten följt av en blandning av lika delar bakpulver och vit vinäger (1 kopp vardera räcker). Täck avloppet med en propp och låt det sitta i 5-10 minuter. Avsluta med att spola ner lite kokande vatten och ditt handfat kommer att vara så gott som nytt.

Matspill i kylskåpet. Det finns ingen anledning att ta fram det starka rengöringsmedlet när det gäller ett smutsigt kylskåp. Blanda lika delar vatten och vit vinäger för att skapa din egen säkra och helt naturliga matfläckborttagare.

Skärbrädor. De är ett viktigt inslag i köket men är en plåga att rengöra. Om du har en skärbräda av trä kan du spraya brädan med ren vit vinäger och torka av den.

I badrummet:

Kakel och fogmassa. Vit vinäger är säker att använda i utspädd eller ren form. Förvara ättika i en spraybotten och spraya direkt på kaklade väggar, väggarna i din slampa och fogmassan för att avlägsna smuts och smältande uppbyggnad.

Duschhuvud. Har du märkt att ditt duschhuvud har ett rinnande vattendrag i stället för en jämn ström? Häll lite vit vinäger i en plastpåse och fäst den på ditt duschhuvud med ett gummiband eller lite tejp. Se till att det är tillräckligt med ättika så att hela duschhuvudet är nedsänkt. Låt påsen ligga kvar över natten. Ta bort den nästa morgon precis innan du duschar.

Allmänt uppbyggnad. Om du har ansamlingar av tvålskum eller smuts runt din tvättställskran eller toalett kan du spraya ren vit vinäger på ytan. Låt lösningen sitta i 5 minuter och torka sedan rent.

I tvätten:

Stinkande lukter. Lägg undan det starka tvättmedlet och tillsätt en halv kopp vit vinäger till din tvätt för att eliminera lukterna i mögelangripna handdukar och stinkande träningskläder. Dina kläder kommer inte att lukta vinäger, men om du är orolig kan du alltid tillsätta några droppar av din eteriska favoritolja.

Gör de vita vitingarna vita. Har du någonsin lagt märke till att din vita favoritskjorta inte längre är lika ljus efter några bärningar? Då behöver du inte besöka kemtvätten. Koka en gryta med vatten och tillsätt en kopp vit vinäger. Låt tygerna ligga i blöt över natten (och släng dem i tvättmaskinen) för bästa resultat.

Rengör din tvättmaskin. Det är förmodligen en av de mest förbisedda apparaterna i ditt hem. Tvålskum och mineralavlagringar kan samlas i tvättmaskinens slangar om de inte rengörs ordentligt. Fyra gånger om året, kör en hel cykel med varmt vatten och 1 kopp vit vinäger.
I varje rum i ditt hem:

Trägolv. Vill du att dina trägolv ska glänsa och se helt nya ut? Fyll en hink med en gallon vatten och en halv kopp vit vinäger och börja skrubba. Se till att göra ett fläcktest innan du gör hela golvet.

Glas. Flytta dig, glasrengörare! Blanda lika delar vit vinäger och vatten. Spraya på glaset du vill rengöra, torka av med en trasa eller pappershandduk och alla dina glasytor kommer att glänsa.

Allmänt desinfektionsmedel. Rengöring och desinficering är allt som gäller nuförtiden, men starka rengöringsmedel kan vara skadliga för huden och till och med svåra att hitta nuförtiden. Blanda lika delar vatten och vit vinäger för att torka av vanligt använda ytor som telefoner, dörrhandtag och ljusbrytare.

Nu när du känner till den vita vinägerns underverk och hur den kan göra städningen enklare bör städningen inte vara lika skrämmande. Lycka till med desinficeringen!

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.