Rengör och städa datorn/laptop för ett fläckfritt resultat

Rengör och städa datorn/laptop för ett fläckfritt resultat

Det är alldeles för få som rengör sina datorer. Oavsett som du har en stationär dator eller laptop så behöver de underhållas. Det tar inte många minuter att städa sin dator och man behöver inte vara försiktig.

En del tror att städning av stationära datorer eller laptops är att putsa lite på tangentbord och skärm men..det finns en viktig funktion av städningen och att göra rätt. Det är att öka livslängden på sin dator. I datorer sitter fläktar som kyler processorn, minnen, hårdiskar m.m det gäller att temperaturer är rätt i en dator. Dels för att livslängden ska bli längre, dels för att inte fläkten ska snurra för snabbt och få ett störande ljud. Dels för att fläktarnas livlängd ska förkortas och då risk för överhettning av datorn.

En dator som överhettar pga att fläktarna inte orkar med märker man att den helt plötsligt stänger av sig själv. Väntar man en liten stund så går datorn igång igen eftersom temperaturen då har sjunkit.

Så det är viktigt att inte bara damma av datorn utan att faktiskt se till att rengöra den från damm.

Grundläggande städning av datorn

Den här städningen är något ni kan göra någon gång i veckan. Det är en ytlig städning av skärm, tangentbord och mus.

Skärmen – Stäng och koppla ifrån strömmen. Det finns speciella kemikalier för rengöring av skärmar som man t.en kan köpa på Dustin, webhallen, Elgiganten. Använd dessa och en mikrofiberduk. Om du inte har dessa kemikalier så funkar vatten och mikrofiberduk. Spraya aldrig något direkt på skärmen utan häll på mikrofiberduken.

Använd inte glasputs! Det är oftast för starkt medel.

Tangentbord och mus – Stäng av datorn. Använd sedan en mikrofiberduk som är fuktad i ljummet vatten. Torka av. Finns fortfarande mycket fett kvar så använd en liten droppe YES som du blandar med ljummet vatten. Doppa mikrofiberduken i vattnet och torka sedan av tangentbordet och musen. Torka sedan med en torr mikrofiberduk.

Stor rengöring av datorn eller laptoppen

Den här typen av rengör är viktig, den bör du göra någon gång i halvåret för att det inte ska samlas gör mycket damm som gör att datorn kan överhettas. Det du behöver för städningen av datorn är en dammsugare, tryckluft på tub som inte vätar (blir blöt när man sprayar), tops brukar även vara bra.

Rengöring av stationär dator

Först behöver du hitta fläktarna till datorn, på en stationär sitter de oftast på baksidan och framsidan. Stäng av datorn först. Öppna upp den stationära datorn, sätt på dammsugarn och ta dammsug först allt damm som är direkt synligt. Var lite försiktig med dammsugaren så du inte tar sönder någon komponent. Dammsug sedan vid fläktarna. Ett tips är att ha lite vinkel med dammsugaren så att fläktarna börjar snurra (fast inte strömmen är på). Då kommer ni garanterat bli av med allt damm. Använd tops ifall ni ser damm som inte går att dammsuga upp i datorn.

Gör sedan en grundläggande städning av datorn, skärm, tangenbord och mus.

Städning av laptop

En laptop är svårare att rengöra än en stationär dator eftersom garantierna upphör om man öppnar upp de. Det man kan göra är att först lokalisera var fläktarna finns. Starta laptoppen, lyssna och titta. Oftast sitter de på undersidan. Sedan behöver du lokalisera var utblåsten för luften är. Behöver inte vara nära fläktarna. Återigen starta datorn, vänta en stund och känns med fingrarna så kommer du märka var varmluften åker ut. Oftast är det på sidorna av laptoppen.

Ta en dammsugare och sätt munstycket mot fläktarna. Dra i små cirklar runt fläktarna samtidigt som datorn är på, hoppas på att du får ut en del damm. Gör sedan samma sak på utblåsten för varmluft. Om du gör det här regelbundet så ska inte fläktarna damma igen märkbart. Om ni märker att ni inte kan städa bort dammet så har ni tre alternativ. Börjar med tryckluft för att städa ur dammet. Kör in tryckluft vid fläkt och utblås, använd sedan dammsugaren. Viktigt att tryckluften är av bra kvalité så den inte vätskar. Om det inte funkar när du rengör så lämna in datorn eller skruva sönder den själv.

Alla laptops är olika i hur man öppnar upp dessa, så du behöver kunskap om väljer att öppna upp laptopen för att städa den. Oftast hittar man YouTube videos som beskriver hur man öppnar upp de olika modellerna. Kom ihåg att öpnnar du upp din laptop så slutar garantier att gälla.

Efter du har dammsugit din laptop så städar du skärm, tangentbord och mus med en mikrofiberduk och vatten. Datorn ska givetvis vara avstängd. Om tangenbordet på laptoppen är ”geggig” så prova att använda en tops för att rengöra mellan tangenterna. Ett riktigt djungeltips är att använda s.k rengöringslime.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.