10 kryddor du kan odla inomhus året runt

10 kryddor du kan odla inomhus året runt

Krydda till matlagningen med dessa örter direkt från fönsterbrädan.
Få till den nyskördade smaken på måltiderna, även när snön ligger djup ute, genom att odla dessa kryddor inomhus året runt. Du behöver inga särskilda lampor, då dessa örter trivs bra i ett ljust fönster.

Basilika

Basilika odlas från frön, placera krukorna i ett fönster som vetter mot söder, denna krydda gillar mycket sol och värme.

Lager

Lager som ger oss lagerblad är en flerårig växt som trivs bäst när den odlas i kruka. Placera krukan i ett fönster som vetter mot öst eller väst, men var noga med att det inte blir för trångt i fönstret. Lager behöver luftcirkulation för att hållas frisk.

Körvel

Plantera körvelfrön sent på sommaren. Denna krydda, som även kallas fransk persilja, trivs bra på en mindre solig plats och frodas i temperaturer mellan 18 och 21 grader.

Gräslök

Gräv upp en kocka av gräslök med rötterna från trädgården när säsongen för gräslök börjar ta slut, och plantera i kruka. Lämna krukan utomhus tills bladen har bruna toppar. Flytta krukan till den kyligaste platsen inomhus (som i källare eller garage) under tidig vinter och lämna den där några dagar. Ställ sedan krukan i ditt ljusaste fönster.

Oregano

Det bästa är att börja med en topp som skurits från en oreganoplanta som odlats utomhus. När du placerat denna topp i en kruka, ställ den då i ett sydligt fönster.

Persilja

Du kan odla persilja från frön eller så kan du gräva upp en kocka från trädgården vid säsongens slut. Persilja gillar direkt solljus men kan även växa långsamt i ett östligt eller västligt fönster.

Rosmarin

Skär av rosmarin och placera i en fuktig men jordfri blandning tills den börjar få rötter. Den växer bäst i ett fönster som vetter mot söder. Ditt kök kommer kännas fräscht under hela vintern tack vare örtens utmärkande doft, som fungerar som en naturlig doftspray.

Salvia

Skär en topp från en planta som vuxit utomhus för att odla din salvia inomhus. Den klarar torr inomhusluft fint, men behöver direkt solljus från ett fönster i sydligt läge.

Dragon

Dragon behöver en viloperiod under senhösten eller den tidigare delen av vintern för att kunna växa inomhus. Plantera en mogen planta från trädgården och lämna den utomhus tills lövens toppar börjar bli bruna. Placera då plantan på den kyligaste platsen inomhus under några dagar och sedan i ett fönster med sydligt läge för maximalt med sol. Ge den rikligt med flytande växtnäring.

Timjan

Du kan odla timjan inomhus antingen genom att låta en mjuk avklippt topp från en utomhusplanta slå rot eller så kan du gräva upp och plantera om hela plantan. Timjan tycker om direkt sol men kommer även växa i ett fönster med östligt eller västligt läge.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.