Hur städar man efter vinterkräksjuka?

Hur städar man efter vinterkräksjuka?

Det finns inte många artiklar om hur man städar vinterkräksjuka. Det är viktigt att förstå hur man ska gå till väga för att inte resten av familjen blir smittade av vinterkräksjuka.

Vinterkräksjukan är något som har en snabb spridning, det behövs inte många partiklar för att du ska bli smittad. Vinterkräksjukan ett virus som kallas Norovirus. En i familjen får det och sedan brukar gå det snabbt till resten av familjen får det.

Såklart man kan vara proaktiv och städa ordentligt för att förhindra smittorisken.

Vinterkräksjukan sprids mest under vintern. Miljöer dår det finns många personer är givetvis mest utsatta. Skolor, lokaltrafik, sjukhus, arbetsplatser.

Om någon blir smittad av vinterkräksjukan så tar det ca en halv dag till två dagar innan sjukdomen bryter ut.

En liten speciell variant som kan sprida den här typen av virus är hallon från utlandet. Ska du äta dessa så koka de alltid först. En annan matgrupp med novovirus är musslor och ostron.

1. Använd skyddsmaterial vid städning av vinterkräksjuka.

Den som är vinterkräksjuk kommer med all sannorlikhet inte att utföra en städning direkt eftersom man är totalt kraftlös.

Det första man bör göra är att ta på sig skyddshandskar, plastförkläde och gummitofflor. Saker som man kan kasta efteråt. En del rekommenderar även att man ska ha ansiktsmask när man städar vid magsjuka, vilket absolut kan vara värt att bära.

2. Städa allt du kan röra

Vinterkräksjukan är svår att få bort, oftast så kräks den sjuke på toaletten. I badrum kan man använda klorin som kan döda viruset. Annars är det ordentlig städning som gäller för att få bort vinterkräksjukan. Glöm inte att tvätta handtag, lysknappar, ja allt som den sjuke rör vid. Vanligt diskmedel fungerar bra (är en s.k tensid) eller vanlig såpa.

Efter du har städat så kasta de städprylar som du använt. In i plastpåse, gärna dubbel plastpåse.

3. Byt sängkläder

Att byta sängkläder är viktigt, gör det ofta. Tvätta dessa så varmt du kan. Samma sak gäller med vanliga kläder. Använd gummihandskar!

4. Särskilt utsatta grupper

Vinterkräksjukan för äldre och de med immunförsvar ska man vara extra försiktig. Det kan ge allvarlig sjukdom eller till leda till döden.

Det är inte enbart sjukdomen utan även omständigheterna runtomkring som kan vara extra jobbigt för äldre. Äldre är inte alltid kapabla till att utföra bra städning och behöver hjälp. Antingen från anhöriga eller från en proffesionell städfirma som oss.

Leave a comment

Om oss

Kunden alltid i fokus

De fina omdömena vi fått är ett bevis på att vi tar alla våra jobb på största allvar. Med vår långa erfarenhet av hushållen på Lidingö så kan ni känna er trygga att vi kommer ta hand om ert hem.

Hemhjälpen på Lidingö AB All rights reserved.